MAKİNE TEKNOLOJİLERİ ALANI
Makine teknolojileri alanı; her türlü makineyi ve makinenin parçasını tasarlayabilen, yapım resimlerini bilgisayar ortamında iki veya üç boyutlu olarak çizebilen, montajını yapabilen; bütün el aletleri ve talaşlı imalat tezgâhlarını kullanarak, makine ve parçalarını üretebilen, bu makinelerin tamir ve bakımını yapabilen sektörün ihtiyacı olan nitelikli elamanları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda en üst düzeyde bilgi ve beceriye sahip öğrencileri yetiştirmektir.
Alan, ekonomik kalkınmanın temeli olup teknolojik gelişmelere bağlı olarak ülkemiz ve dünyada hızla ilerlemektedir; alanın getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır.
Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye (aranan) eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir. İlimiz, bulunduğu coğrafi bölgede makine teknolojisi alanında lider olmayı hedeflemiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır.
Okulumuz öğrencileri Makine Teknolojileri uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçlarını, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak mezun olmaktadırlar.
Okulumuz Makine Teknolojisi Alanı bünyesinde Bilgisayarlı Makine İmalat Dalı (CNC) mevcuttur.
BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATÇISI (CNC)
Klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişidir.
Bu dalda eğitim gören öğrencilerin kazandıkları beceriler ise;
Teknik resim çizmek, temel imalat ve montaj işlemleri yapmak, talaşlı imalat takım ve tezgâhlarını kullanmak,
Bilgisayar destekli iki ve üç boyutlu çizim yapmak, takım yolları oluşturmak, sayısal kod üretmek ve CNC tezgâhlarını kullanmak, çalıştığı makinelerin bakım ve onarımını yapmaktır.
Alan 12. Sınıf öğrencilerimiz İşletmelerde Meslek Eğitimini Çorum Organize Sanayi bölgesindeki uluslararası iş yapan firmalarda yapmaktadırlar. Eğitimleri süresince asgari ücretin %30 u kadar ücret almaktadırlar. İlgili firmalar;
İmaj Kalıp (http://imajkalip.com/)
Özürgen Makina (http://ozurgenmakina.com/Default.aspx)
Çakır Tarım Aletleri (https://www.cakirmakina.com/)
Yağmaksan (http://tr.yagmaksan.com/)
Arsan Makina (https://www.arsanmakina.com/)
Alapala Makina (https://www.alapala.com/tr/)
Makina Enerji (http://www.makinaenerji.com/)
Karadayı Makina (http://www.karadayimakina.com.tr/)
Mone Medical (http://www.monemedical.com/)
Çorum Teknik Çelik (http://corumteknikcelik.com.tr/)